HEMEN TEKLİF AL
Ağır Hasar Kaydı Nedir, Ağır Hasar Kaydı Nasıl Alınır?
10 gün önce

Ağır hasar kaydı, bir aracın trafik kazası, doğal afet veya diğer nedenlerle ciddi şekilde hasar görmesi durumunda oluşturulan kayıttır. Araçların ağır hasarlı olup olmadığı genellikle ekspertiz hizmetleri tarafından yapılan incelemelerle belirlenir.

Hasar Kaydı Nasıl Tespit Edilir?

Kaza veya doğal afet gibi sorunlar yaşamış tüm araçların hasar kaydı, ekspertiz hizmetleri tarafından tespit edilir. Satın alınacak araçlara ilişkin tüm bilgiler, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinde kaydedilir. İkinci el araç alım satımında önemli bir faktör olan hasar kaydı üç kategoriye ayrılır:

  1. Hasar kaydı
  2. Ağır hasar kaydı
  3. Pert kaydı

Araç kullanılamaz durumdaysa veya rayiç bedelin üzerinde masraflarla tamir edilebiliyorsa pert kaydı alır. Ekspertiz tarafından ağır hasar kaydı verilen araçların trafiğe çıkması ise mümkün değildir. Araçlar, ancak gerekli değişim ve tamirat yapıldıktan sonra yeniden trafiğe çıkabilir. Hasar kaydı sorgulamasında hasar kaydı çıkan araçlar, küçük çaplı bir kazaya karışmış veya tamir görmüş araçları gösterir.

Hasar Kaydı Sorgulama: Adımlar Nelerdir?

Araçlar için hasar kaydı sorgulama işlemi aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilir:

  • 5664’e SMS göndererek sorgulama
  • e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama
  • SBM Sigortam360 uygulaması üzerinden sorgulama
  •  

Ağır Hasarlı Araçlarda Kasko İşlemleri

Ağır hasarlı bir araç satın alındığında, kasko yaptırılması gerekmektedir. Ağır hasar kaydı bulunan araçlar, trafikte tehlike yaratan araçlar kategorisinde olduğu için normal kasko ücretlerinden daha yüksek bir ücret ödemek gerekebilir.

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Almak Mantıklı mı?

Ağır hasarlı araç satın almayı düşünenler için şu faktörler dikkate alınmalıdır:

  • Aracın geçmişi
  • Servis süreçleri
  • Aracın kullanım durumunda hayati tehlike oluşturup oluşturmadığı

Ağır hasarlı araçlar değer kaybettikleri için düşük fiyata satın alınabilir, ancak güvenlik durumlarının iyi araştırılması ve bu tür araçların satışının zor olduğu unutulmamalıdır.

Hasar Kaydı Nasıl Silinir?

Araç sorgulaması sırasında hasar kaydı ortaya çıktıysa ve yanlış olduğu düşünülüyorsa, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM)’nin ilgili sayfasından bu kayda itiraz edilebilir.

Hasar kaydına itiraz için şu adımları takip edin:

  1. SBM’nin itiraz sayfasına giriş yapın.
  2. Telefon numarası, araç plakası ve şase numarasını girin.
  3. Silinmesini talep ettiğiniz hasarın tarihini belirtin.
  4. Açıklama kısmına hasar kaydının neden silinmesini istediğinizi yazarak formu gönderin.

Yapılan incelemelerin ardından, kayıt silme işlemi olumlu veya olumsuz sonuçlanır. Hasar kaydı itirazlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, itirazın neden yapıldığını belirtirken açıklayıcı olmaktır.